T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / PENDİK - Şehit Adil Büyükcengiz Anadolu İmam Hatip Lisesi

Şiirin İzinde: Mısranın Matematiği

 

Okulumuzda Prof. Dr. Haluk ORAL'ın konuşmacı olduğu "Şiirin İzinde: Mısranın Matematiği" adlı konferans düzenlendi. Bugün  13.00'te başlayan konferansa öğrencilerimizin ilgisi yoğundu.

Okulumuz kulüpleri çalışmalarını kültürel etkinliklerle çeşitlendirmeye devam ediyor. Matematik Kulübü ve Kütüphanecilik Kulübünün birlikte düzenlediği konferansta Haluk ORAL'ı ağırladık. Haluk ORAL; "Çanakkale 1915", "Arıburnu 1915", "Bir İmzanın Peşinden", "Şiir Hikâyeleri", "Bir Roman Kahramanı Orhan Veli" adlı eserlerin sahibidir.

Haluk ORAL; matematik profesörü olması, kriptoloji alanında ciddi çalışmaları bulunmasının yanında aynı zamanda önemli bir tarih ve edebiyat araştırmacısı ve on binin üzerinde imzalı kitap ve vesikanın sahibidir. Konferansımızda tarihteki ilk şifreleme çalışmalarından matematik bilimine, edebiyat-matematik ilişkisinden şiir hikâyelerine uzanan kapsamlı bir konuşma yapıldı. Konuşmanın ardından öğrencilerimiz Haluk ORAL'a cevabını merak ettikleri çeşitli sorular yönelttiler.

Konferansın bitiminde, konuşmacı Haluk ORAL'a, okulumuz öğrencilerinin yapmış oldukları hüsnühat ve ebru çalışmalarından bir tablo takdim edildi.

Öğrencilerin kitaplarını imzalatmasıyla program sona erdi.

Konferansta Bir de Sürprizimiz Vardı 

Konferansımız öğrencilerimizin konuşmacı için hazırladığı bir sürpriziyle başladı. 11A sınıfının bütün öğrencileri Şiir Hikâyeleri'ni okudular ve bu eserdeki bilgilerden hareketle edebiyat öğretmeni Bilgen Kocakuşak'ın rehberliğinde  Necip Fazıl Kısakürek'in Kaldırımlar şiirinin hikâyesini hazırladılar. Program öğrencilerimizin bu çalışmasıyla başladı


Konferansın satırbaşlarını sizlerle paylaşıyoruz:

Kriptoloji nedir? İlk şifreleme çalışmaları ne zaman başladı?

Şifre ile "0" aynı kökten gelir. Bu yönden aynı temele dayanır. Şifrelemede sıfırın (0) büyük bir önemi vardır. Şifrelemeyle ilk olarak Şam'da Müslümanlar uğraştı.

Dünya üzerindeki her dilde her harfin bir kullanılış sıklığı vardır. Mesela Türkçede "z" harfi fazla kullanılmaz. Şifreleme çalışmaları bunun gibi bazı temel bilgilerden de beslenerek ortaya çıkmıştır.

Kriptoloji ile kodlama arasındaki ayrım nedir?

Şifreleme ile kodlama birbiriyle yakın ilişkisi olan iki ayrı alandır. Şifreleme saklanmak istenen bilgi içindir, kodlamada ise bilginin gizlenmesi gibi bir durum yoktur. Bilmiyorum edebiyattaki "ebced" hesabını duydunuz mu? Bu yöntem her harfin bir sayısal değeri olduğu temeline dayanıyor. Ebced hesabı da bir kodlamadır aslında.

Edebiyat ile matematik bir arada düşünülebilir mi?

Bu iki alanı birbirinden ayrı düşünmekten önce, insanın bu iki alan arasında tercih yapması ne kadar doğru olur, bilemiyorum. Sururî diye bir divan şairi var. Devrinde bir yangın oluyor, şiir yazıyor; kaptanıderya sefere çıkıyor, şiir yazıyor... Ve bu şiirlerin hepsinde ebced hasabıyla tarih düşüyor. Sururi şiirlerinde aslında matematiksel bir çalışma yapıyor. Şimdi bu şaire matematikçi mi yoksa edebiyatçı mı diyeceğiz? Bu konuda ayrıca Paul Valery'nin yaşamını okumanızı öneririm.

İmzalı kitap toplama serüveniniz nasıl başladı?

Yaklaşık otuz yıldır imzalı kitap ve vesika topluyorum. Bu imzalı kitaplar, notlar, mektuplar biriktikçe benim bu vesikalar üzerine yazdığım yazılarım da birikti. Bazen ilgi ve merak bir kapının anahtarı oluyor. İmzalı kitap merakı bende araştırma isteğini harekete geçiren bir şeye dönüştü diyebilirim. Zaman içerisinde sevdiğim şiirlerle ilgili bilgiler oluşturmaya başladım. Aslında kitap yazmayı düşünmüyordum, ama bir bakmışım bir kitap çıkacak kadar hikâye bulmuşum. Birkaç makale yazdım ve dostlarım bunları bir kitaba dönüştürmemi tavsiye ettiler. Böylece "Şiir Hikâyeleri" adlı eser ortaya çıktı. Tabii bu arada yeni hikâyeler de birikti. Bu eserin ikinci cildini yazmayı düşünüyorum.

Dünyadaki bazı yeni çalışmalar kriptolojinin sonunu getirir mi?

Eğer bir konu, bir kavram toplumun bir ihtiyacını karşılıyorsa hiçbir zaman ölmez/yok olmaz; sadece kabuk değiştirir. İlk bilinen şifreleme yöntemine Sezar Şifresi denir. Sezar bulduğu için yöntem bu şekilde anılır ve bir ihtiyaçtan doğmuştur. Şifreleme her zaman her yerde olacaktır. Bu sizi kötü biri yapmaz. Bir şeyi saklama ihtiyacı her zaman var olacaktır.

İnsanın çok iyi bir matematikçi olmak ve herhangi bir alanda yetkinlik kazanmak için ne yapması gerekir?

Dünyada çok büyük işler başarmış insanlara bakınca bu sorunun cevabını göreceksiniz. Büyük işler başarmanın yüzde doksanı alın teridir. Çalışmak, çok çalışmak gerekir. Benim kadar çalışan herkesin bir matematik profesörü olabileceğine, benim kadar araştırma yapan herkesin yazdığım bu kitapları yazabileceğine inanan biriyim.

 

03-03-202003-03-202003-03-202003-03-202003-03-202003-03-202003-03-2020

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.03.2020 - Güncelleme: 03.03.2020 10:25 - Görüntülenme: 744
  Beğen | 0  kişi beğendi